Luni, 2017-09-25, 12:51 PM
Bine aţi venit Vizitator | RSS

Catalog de articole

Principală » Articole » Aperitive

Caltabosi

caltabosi

Caltabosi

Ingrediente:

1,500 kg ficat, inima, plamini, splina, 1 kg carne ramasa de la fasonare sau de la ceafa, 300 g

ceapa, 100 g orez, intestine groase, sare, piper pisat.

Mod de preparare:

Ficatul, inima, plaminii si splina se pun la fiert împreuna, iar carnea se pune la fiert separat.

Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, se inabusa in putina untura sau cu slanina

proaspata, taiata marunt. Orezul se alege, se spala si se pune la fiert pina se umfla, apoi se

scurge si se clateste cu apa rece. Carnea si organele, dupa ce au fiert si s-au racit, se trec prin

masina de tocat carne, în pasta obtinuta se adauga orezul, ceapa inabusita bine (calita) si

condimente dupa gust. Se amesteca bine componentele, obtinind o compozitie omogena, cu

care se umple intestinul gros.

Umplerea caltobosilor.

La masina de tocat carne se adauga un dispozitiv special, prevazut cu o pîlnie de umplut

cirnati, care se gaseste in comert, adaptat la marimea (numarul) masinii de tocat. Se trece tot

intestinul prin pilnie, lasindu-se capatul (legat cu o ata) putin afara. Umplerea se realizeaza

lent, pentru a nu se indesa compozitia, legindu-se din loc in loc cu o sforicica, sau se umplu

bucati de caltabosi mai scurte, de 20 — 30 cm. Caltabosii umpluti se pun la fiert in apa

fierbinte si se fierb lent, fara sa clocoteasca, timp de 30 - 40 minute, in timpul fierberii se

inteapa cu un ac gros in locurile umflate, pentru a nu plesni intestinul. In acelasi timp, odata

cu intepatul se verifica si starea de fierbere a continutului: daca sint fierti, iese din caltabos

zeama albicioasa, iar daca zeama este roscata, inca nu sint suficient fierti si mai trebuie sa

fiarba. Caltabosii fierti se scot intr-un vas cu apa rece, iar dupa racire, se pun pe o planseta

pentru zvintat. Dupa aceasta operatie se pot afuma, cu fum rece. Se pastreaza la rece, se

recomanda sa se serveasca ca gustari la mesele principale, cu mustar.

Caltabosii se pot prepara si din 100 g singe colectat igienic la un kg carne si cu inca 100 g

orez, pus la fiert in aceeasi zeama in care a fiert carnea; compozitia se fierbe la foc lent, timp

de 10 — 15 minute, amestecind tot timpul, ca sa nu se prinda orezul de vas. Cind este gata se

lasa sa se raceasca si se umplu intestinele.

POFTA  BUNA!!!

Categorie: Aperitive | Adăugat de: admin (2013-02-22)
Vizualizări: 302 | Tag-uri: retete culinare, caltabosi, retete de craciun | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Adauga reteta ta!
Imagine Albastra
Meniu
Formularul pentru autentificare
G-blog
blogul lui gabriel
Cautare
Recomanda
mini-chat
Refresh Smileys Manager
Sondajul nostru
Daca a-ti manca numai un singur tip de alimente care ar fi ?

Total răspunsuri: 11
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
text miscat
Ce spun ziarele !
Petit chef
Toate retetele sunt pe Petitchef
ClickLink.roInscrie-te in TOP ! Anunturi Online

Director Web wikiwebs.ro/