Marţi, 2017-11-21, 11:02 AM
Bine aţi venit Vizitator | RSS

Catalog de fişiere

Principală » Fişiere » Articole

Branzeturile frantuzesti
[ Descarcă de pe server (3.6Kb) · Descarcă de pe sursă () ] 2013-03-08, 8:39 PM

Nici o alta tara din lume nu se poate lauda cu peste 400 de tipuri de branzeturi si cu peste 1000 de varietati regionale de branza! Pe langa celebrele Camembert, Brie sau Roquefort exista sute de tipuri de branza din lapte de vaca, oaie, sau capra, cu diferite texturi si arome. Fiecare regiune are specialitatile ei - Normandia, regatul francez al laptelui si cremei, este celebru pentru untoasa Camembert si Pont l`Eveque; Valea Loirei si Provence sunt renumite pentru branzeturile din lapte de capra; Alsacia este regiunea alpina faimoasa pentru branzeturile aromate; Parisul pentru cea mai prestigioasa branza din lume, Brie, iar din Pirinei vine Chiberta, o branza cu o usoara aroma de nuci.

Desi cel mai mare producator de branza pe plan mondial este SUA, Franta este, de departe, cel mai mare exportator, insa cei mai mari consumatori de branza din lume sunt grecii, cu aproximativ 27.3 kg branza/cap de locuitor/an (din care mai mult de trei sferturi este branza "nationala” - Feta), in timp ce francezii consuma in medie "doar” 20.4 kg/an.

In Franta, la ora actuala exista 56 de varietati de branza clasificate si protejate si reglementate prin lege de catre AOC ("Appellation d'origine contrôlée”), cel mai inalt nivel de protectie. Printre acestea se numara: Beaufort (regiunea Savoie), Brie (Ile de France), Camembert (Normandie), Roquefort (Midi-Pyrénées). Alte cateva sortimente generice sunt protejate de legile UE, inclusiv Emmental.

Despre modul in care se servesc branzeturile frantuzesti si vinurile potrivite acestora se pot scrie tratate intregi.

Considerata adevarata comoara nationala a Frantei, branza Roquefort, in regiunea Auvergne este cunoscuta de mai bine de 2000 de ani, fiind considerata unul dintre cele mai vechi sortimente de branza aparute in Franta. Legenda spune ca reteta sa a fost descoperita intamplator de un pastor, care, urmarind o fata, si-a abandonat pranzul, constituit dintr-o bucata de branza si o paine, intr-o pestera. Cateva saptamani mai tarziu, el a gasit branza acoperita de o pelicula cu mucegai, insa, fiindu-i foame, a mancat-o si asa, ramanand insa uimit de gustul si consistenta sa. Tot istoria ne spune ca Roquefort era branza favorita a regelui Charlemagne, care cerea sa-i fie livrate la curtea regala cantitati impresionante din acesta varietate. Roquefort este produsa doar din laptele unei anumite rase de oi, care pasc pe platourile din Aveyron, motiv pentru care branza Roquefort originala are pe eticheta o oaie de culoare rosie. In lume exista doar 7 producatori de branza Roquefort, din aceeasi zona, cel mai mare fiind Le Roquefort Société.


In 1411, regele Charles al VI-lea a dat dreptul exclusiv de maturare a acestui tip de branza locuitorilor din satul Roquefort-sur-Soulzon, de unde si denumirea acesteia. In zilele noastre, desi se prepara si industrial, branza Roquefort traditionala este maturata in pesteri timp de 4 pana la 9 luni, pentru ca mucegaiul sa-si desavarseasca "opera”. Roquefort merge foarte bine cu nuci si fructe, in speciale smochine si struguri, iar cele mai potrivite vinuri sunt cele dulci, Muscat, Monbazillac si Sauternes.

Unul dintre cele mai populare sortimente de branzeturi este Camembert, originara din Normandia, din satul cu acelasi nume, unde astazi se afla o statuie a celei care a inventat aceasta reteta, in secolul XVIII: Marie Harel. In 1855, aceasta branza cu gust usor sarat i-a fost servita lui Napoleon, care i-a apreciat calitatile, iar de atunci, notorietatea sa a crescut considerabil. Desi este branza care a fost cel mai frecvent copiata in intreaga lume, cunoscatorii stiu ca adevarata Camembert este una singura. Preparata din lapte de vaca, acest tip de branza are nevoie de 21 de zile pentru maturare si se serveste in special alaturi de vinurile rosii, precum Bordeaux si Beaujolais.

Camembert


Inca din Evul Mediu, cremoasa branza Brie a fost considerata o regina intre branzeturi, caci toti cei care au degustat-o au fost sedusi instantaneu de gustul sau inconfundabil. O multime de legende sunt legate de faimoasa branza care i-a captivat si pe regii Frantei. Se spune chiar ca, in timpul Revolutiei Franceze, ultima dorinta a lui Ludovic al XVI-lea ar fi fost sa i se aduca o bucata de Brie. In secolul XIX era considerata cea mai fina branza din Europa, fapt ce i se datoreaza lui Talleyrand, care a introdus-o pentru prima data la dineurile diplomatice sofisticate. Este produsa in apropiere de Paris si cea mai fina varietate este considerata Brie de Meaux, cu o aroma unica de alune si fructe. Pentru o singura roata de branza sunt necesari 25 de litri de lapte de vaca. Acompaniamentul ideal este sampania, dar merg in egala masura si vinurile fructate.

Brie de Meaux

Iata insa cateva dintre regulile de aur in ceea ce priveste servirea branzeturilor frantuzesti:

  • Platoul cu branzeturi, acompaniat adesea de fructe (nuci, struguri, pere, fructe de padure etc) se serveste la finalul unei mese si trebuie sa contina minim 3 sortimente diferite de branza. Este considerat nepoliticos ca un oaspete sa serveasca mai mult de 3 felii! Altfel, gazda va interpereta ca mancarea servita inaintea platoului cu branzeturi nu a fost pe placul musafirilor.

  • Este o grava impolitete sa se curete crusta branzeturilor moi. Toate sortimentele de branza frantuzeasca (cu exceptia celor cu crusta dura) se consuma ca atare.

  • Pentru taierea fiecarui sortiment de branza se foloseste un alt cutit, pentru a evita amestecarea aromelor.

  • Branza se taie felii incepand de la centru pana spre margine, ca un tort.

  • Locul cel mai bun pentru pastrarea branzeturilor este sertarul pentru legume al frigiderului si se scot cu 1-2 ore inainte de a fi servite. Branzeturile se pastreaza intotdeauna in ambalajele originale sau acoperite cu folie de aluminiu, caci isi schimba proprietatile rapid in contact cu aerul

  • Majoritatea branzeturilor se servesc la temperatura camerei. La o temperatura prea scazuta, se pierde din aroma acesteia, in timp ce la o temperatura prea ridicata are de suferit consistenta.

  • Branzeturile trebuie servite intotdeauna alaturi de vinul potrivit.

Categorie: Articole | Adăugat de: admin | Tag-uri: Branzeturi
Vizualizări: 242 | Descărcări: 182 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Adauga reteta ta!
Imagine Albastra
Meniu
Formularul pentru autentificare
Categoriile secţiunii
G-blog
blogul lui gabriel
Cautare
Recomanda
mini-chat
Refresh Smileys Manager
Sondajul nostru
Daca a-ti manca numai un singur tip de alimente care ar fi ?

Total răspunsuri: 11
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
text miscat
Ce spun ziarele !
Petit chef
Toate retetele sunt pe Petitchef
ClickLink.roInscrie-te in TOP ! Anunturi Online

Director Web wikiwebs.ro/